torstai 5. marraskuuta 2015

PUHU SEKSISTÄ!


Monet ovat varmasti työssään kohdanneet mm. seuraavia seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä: Olenko ihan epänormaali kun rintani ovat niin pienet? Mistä saan ehkäisypillerit? En minä kehtaa ehdottaa poikaystävälleni, että käytetään kortsua, se vielä jättää minut. Miten saan sen pojan ihastumaan minuun? Mun vanhemmat ei ikinä hyväksy sitä että olen homo. Olen raskaana. Tunnen olevani mies vaikka olen syntynyt naisen kroppaan. Millään ei ole mitään väliä, saan harrastaa seksiä niin paljon kuin haluan ja kenen kanssa haluan. Miksi kukaan ei tykkää minusta, löydänkö ikinä tyttöystävää? Mulla on jotain patteja tuolla alapäässä enkä todellakaan näytä niitä lääkärille.

Yhteiskunta ja ihmiset tulevat koko ajan avoimemmiksi yksilöiden tasa-arvosta, vähemmistöistä ja seksuaalisuudestaan sekä kaikesta seksuaalisuuteen liittyvästä. Asioista, joista vielä vähän aikaa sitten vaiettiin, puhutaan nyt ääneen häpeilemättä. Ympäristö muuttuu sallivammaksi, ja asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Tämä on johtanut siihen, että koemme tarvitsevamme lisää ammattitaitoa ja avaimia kohdata erilaisia tyttöjä ja naisia, poikia ja miehiä, jotka miettivät omaa itseään ja seksuaalisuuttaan. Niin sanotulla maalaisjärjellä pärjää tiettyyn pisteeseen, mutta ammattilaisena meidän pitäisi pystyä tarjoamaan ohjausta, apua ja neuvontaa peilaamatta vain omiin näkemyksiimme ja mielipiteisiimme.

Nuorisotyöntekijä – kohtaamisen ammattilainen

Nuorisotyöntekijöinä kohtaamme paljon nuoria, jotka miettivät seksuaalisuuteen ja seksiin liittyviä haluja, pelkoja, odotuksia ja toiveita. Koemme meidän nuorisoalan ammattilaisten olevan etulyöntiasemassa avoimen kohtaamisen saralla. Koulujen terveyskasvatustunnit tuntuvat monesti kiusallisilta, niin opettajalle kuin oppilaillekin. Faktatieto lipuu toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, koska opettaja on jo lähtökohtaisesti se arkinen auktoriteetti ja ehkä tylsäkin tyyppi. Tai sitten seksuaalisuuteen liittyvät asiat annetaan luettavaksi kotiläksyinä, ettei tulisi kiusallista luokkailmapiiriä.

Nuoriso-ohjaajat lähtökohtaisesti koetaan rennommiksi ja turvallisemmiksi aikuisiksi, joita oikeasti kiinnostaa, mitä nuorille kuuluu. Kohtaaminen tapahtuu nuoren vapaa-ajalla nuoren itse valitsemassa paikassa. Siksi aiheista puhuminen voi olla luontevampaa. Itse nuorisoalan ammattilaisina haluamme pystyä keskustelemaan seksuaalisuuteen liittyvistä asioista luontevasti niiden oikeilla nimillä, rehdisti ja suoraan. Haluamme pystyä tarjoamaan kuuntelevan korvan lisäksi tukea ja neuvoja nuorelle vaikeissakin seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa.

Nuorisotyöntekijä on kohtaamisen ammattilainen. Mutta jos koet, että et pysty luonnollisesti puhumaan seksuaalisuusasioista nuoren tai nuoren aikuisen kanssa, silloin pitää tehdä jotain - hakeutua vaikkapa koulutukseen. Seksuaalisuus on valtavan iso asia ja osa meidän kaikkien elämää. Se herättää monenlaisia kysymyksiä ja tuntemuksia. Nuorisotyöntekijöinä emme voi sivuuttaa niin tärkeää ja isoa aihetta nuoren elämässä.

Olemme huomanneet, että on täysin opettaja-/vanhempi-/terveydenhoitajakohtainen asia saako nuori seksuaalikasvatusta. Valitettavasti liian usein edelleen aihe sivuutetaan sanomalla: lue itse kirjasta kotona. Helposti myös ajatellaan, että seksuaalikasvatuksen hoitaa varmasti joku muu. Tuolla ”seksuaalivalistustyylillä” on varmasti osasyynsä siihen, että Pohjois-Suomen abortti- ja teiniraskausluvut ovat hälyttäviä, ja Länsi-Pohjan keskussairaalan ylilääkäri Eila Knuuti peräänkuuluttaa seksuaalikasvatuksen merkitystä. Äärimmäisen tärkeää on puhua nuoren kanssa siitä, kuka hän pohjimmiltaan on. Miten itsetunto ja itsearvostus kasvavat? Kuka minuun saa koskea, minne minua saa koskea ja millä säännöin? Muiden hyväksyntää ja omaa itsetuntoa kun ei kasvateta seksikumppaneiden määrällä.

Avaimia avoimeen keskusteluun

Hakeuduimme tämän vuoden alussa seksuaalineuvojakoulutukseen muutamasta syystä. Yksi syy oli se, että tarvitsimme lisää infoa seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa, joita työssämme kohtaamme (mm. seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus sekä seksuaaliterveys). Toivoimme myös, että koulutus toisi meille molemmille rohkeutta ja varmuutta puhua asioista ääneen. Ja että saisimme oikeaa faktapohjaa seksuaalisuusasioihin niin, että emme vaivaantuisi tai sivuuttaisi keskustelua seksuaalisuusasioista.

Seksuaalineuvojakoulutuksen sisältö on ollut hyvin laaja. Olemme käsitelleet mm. seuraavia aiheita: seksuaalisuus elämänkulussa, seksuaaliterveys, seksuaalisuuden moninaisuus, psykoseksuaalinen kehitys, anatomia, toiminnalliset häiriöt seksuaalisuudessa, sairaudet, vammautuminen, seksuaalisen halun muutokset eri elämäntilanteissa ja kriminalisoitu seksuaalisuus.

Olemme kokeneet, että koulutus on antanut todella paljon tiukkaa faktaa seksuaalisuudesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Koulutuksen myötä on auenneet aivan uudet väylät, joista voi hakea tukea ja apua tilanteen niin vaatiessa. Ja kaikista tärkein asia: olemme saaneet toivomaamme rohkeutta puhua asioista asioiden oikeilla nimillä kiertelemättä ja kaartelematta. Olemme saaneet avaimia ja keinoja avoimeen sekä sallivaan kohtaamiseen ja keskusteluun nuorten kanssa.

Nyt jos joku miettii, että eihän meidän nuorisotiloilla/nuorten kohtaamisen paikoissa nouse seksuaalisuusasiat esille, voi pohtia seuraavaa: Antaako nuorisotilanne ja henkilöstönne nuorille luvan puhua ja kysyä aiheesta? Onko nuorisotilalla esim. julisteita ja kirjallisuutta, jotka antavat luvan puhua seksuaalisuudesta ja seksistä? Onko ilmapiiri oikeasti avoin ja salliva keskustelulle?
Nyt olemme koulutusputken loppusuoralla ja suosittelemme lämpimästi seksuaalineuvojakoulutusta kaikille. Menkää, oppikaa ja oivaltakaa! Puhukaa seksistä! Se on meidän kasvattajien tehtävä, ei sivuuteta tätä aihetta. Rohkeasti.

Aliisa Sakko, Tornion nuorisotoimi, Tyttötyö
Elina Viisanen, Tornion nuorisotoimi, Etsivä nuorisotyö


Alisa ja Elina opiskelevat seksuaalineuvojiksi Peräpohjolan Opistolla, Torniossa

Seksuaalineuvojan koulutusta tarjoavat useat oppilaitokset, mm. Peräpohjolan opisto ja Metropolia.
Puheenvuoro julkaistu myös osoitteessa: koordinaatti.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti