tiistai 21. huhtikuuta 2015

Vie vanhus ulosVie vanhus ulos

Lähdimme Vie vanhus ulos -hankkeeseen kahdeksi viikoksi työssäoppimaan. Sosionomi Anna Vänttilä hommasi meille asiakkaita ympäri Torniota. Saimme nimen ja osoitteen ja kävelimme asiakkaiden luo. Asiakkaita asui joko yksin, palvelukeskuksissa tai sairaalassa. Oli eri kuntoisia asiakkaita, joillakin oli pyörätuoli, rollaattori, kävelykeppi tai jotkut asiakkaat pärjäsivät ilmankin. Työmme oli monipuolista: asiakkaiden kanssa kävimme ulkona, jotkut asiakkaat olivat viimeksi syksyllä käyneet pihalla. He olivat todella iloisia, kun saivat jutella ja käydä ulkoilemassa. Ulkoilun jälkeen jäimme juttelemaan vanhusten kanssa tai jos ei halunnut lähteä ulos niin juttelimme vanhuksen kanssa ja se riitti heille, koska heillä ei käy paljon vieraita. Eräällä vanhuksella siivosimme, kävimme ulkona ja jäimme vielä juttelemaan ja hän tarjosi meille kahvit. Saimme myös eräälle vanhukselle laittaa ruokaa. 


Työssä oli myös haasteita esimerkiksi se, kun liikuimme kävellen paikasta A paikkaan B ja väliä oli paljon, niin aikataulu oli välillä tiukka. Sää oli yksi haaste, koska jos ilma oli huono niin vanhukset eivät halunneet lähteä ulos. Heillä oli myös omia menoja etteivät kerenneet lähteä ulos, esimerkiksi bingoon meno. Jotkut olivat aluksi varautuvia omista asioistaan ennen kuin tutustuimme. Ja vielä se, kun emme tienneet etukäteen jokaisen sairautta niin piti itse ottaa selville heidän apuvälineet. Se oli haasteena, kun esimerkiksi muistisairas ei muistanut kuinka paljon oli kävellyt ja kuinka kunto riittää, piti itse päättää milloin mennään takaisin. Oli myös sellaisia vanhuksia, joista kerrottiin, että he meinaavat karata ja jotkut elivät ’’eri ajassa’’.                


Vanhukset toivovat, että olisimme tulleet jatkossakin. He haluaisivat, että heillä käydään ja heitä ulkoilutetaan. Vanhusten kanssa sai nauraa ja kuulla mielenkiintoisia tarinoita. Tykkäsimme kovasti työstä, joten suosittelemme sitä! Vanhukset tarvitsevat ihmisen jolle jutella vähän niin kuin kaverille ja jonka kanssa voi viettää vapaa-aikaa.

Blogin kirjoittivat Annikka ja Henna kasvatus- ja hoitoalan linjalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti